Mobiltelefonos fizetés: Mobiltelefon számlán keresztül történő fizetés

Mobiltelefon számla vagy prepaid egyenleg általi egyszerű és biztonságos fizetés.

Mobiltelefonos fizetés / Mobiltelefon számlán keresztül történő fizetés

A „Carrier Billing“ nevű mobiltelefonos fizetési szolgáltatás segítségével a felhasználók online digitális cikkeket, termékeket, szolgáltatásokat és tartalmakat vásárolhatnak mobilkészülékeiken (mobiltelefon, táblagép, PC-k és okos TV-k) keresztül. Ezt a fizetési opciót gyakran használják a hitelkártya, azonnali átutalás, alkalmazásokon belüli kis összegű PayPal fizetések helyett, jegyvásárláskor, tömegközlekedésben, online játékok, elektronikus újságcikkek, zene vagy digitális videótár letöltés fizetési eszközeként. Az esedékes összeg vagy a mobiltelefon számlán jelenik meg vagy egy előre kifizetett „Prepaid“ egyenlegről vonják le. Időközben a Carrier Billing lett a Facebook 3. legjobb fizetési módja és a mobiltelefonos fizetési területet már el sem lehetne képzelni nélküle!

A fizetési mód előnyei:

  • Gyorsabb és kényelmesebb fizetési folyamat
  • Adatvédelem-barát
  • Nincs szükség regisztrációra
  • Érzékeny adatok (hitelkártya szám vagy számla adatok) bizalmas kezelése
  • Elérhető (Németországban a felnőtt lakosság csupán 52%-ának van hitelkártyája, a mobiltelefon tulajdonosok aránya viszont 125%)

Mobiltelefonos fizetés a DIMOCO-val

A fizetési módszer egy kör, melyet a felhasználók, azaz a fogyasztók, a szolgáltató, a fizetési szervezetek és egy mobilszolgáltató, képeznek.

A szolgáltató

A szolgáltató – ahogy a név sugallja – a tényleges szolgáltató, aki a szolgáltatást nyújtja és akire a Médiatörvény vonatkozik. A szolgáltató maga felel a szolgáltatás opcionális működéséért és elszámolásáért. Több nemzetközi vállalat, mint pl. az Apple, Facebook, Spotify és a Netflix működik szolgáltatóként és ajánlja fel a Carrier Billing-et fizetési lehetőségként.

A DIMOCO pénzforgalmi intézmény

A DIMOCO Carrier Billing GmbH egy az osztrák pénzpiaci felügyelet által megfigyelt, engedélyezett pénzforgalmi intézmény. A DIMOCO a fogyasztó és a szolgáltató között működik közre és egy telekommunikációs-, digitális vagy IT-eszközön keresztül bonyolítja le a fizetési műveleteket. A DIMOCO maga nem hoz létre és nem kínál fizikai cikkeket, digitális termékeket vagy szolgáltatásokat, így a felhasználó számára nem ő maga a szolgáltató.

Hogy a szolgáltatók a saját hálózatüzemeltetőiken keresztül tudják kínálni szolgáltatásaikat a felhasználók számára, a DIMOCO létrehozott egy technikai „csomópontot“ (Mobile Transaction Hub), lehetővé téve a „Carrier Billing“-en keresztüli fizetést.

A mobilszolgáltató szerepe

A DIMOCO szerződéses viszonyban áll a szolgáltatóval és a mobilszolgáltatóval, vagy más néven hálózatüzemeltetővel. A fizetési intézmény összekötőként működik. A fizetési adatok továbbításra kerülnek a szolgáltatótól az illetékes mobilszolgáltató felé. A DIMOCO ez alatt nem rendelkezik a fogyasztó adataival. A DIMOCO szerződéses partnerei közé sorolható többet között a Vodafone, TMobile és a Telenor.

Hogyan működik a folyamat?

Minta János, a fogyasztó kötött egy postpaid-szerződést egy mobilszolgáltatónál, pl. a Vodafonnál. Megrendel egy fizetős eBook-ot a szolgáltatónál 5,99 EUR értékben. Minta úr rendelésének elszámolását a DIMOCO Vodafonhoz kapcsolódó műszaki összeköttetése továbbítja, ugyancsak ez továbbítja Minta úr szolgáltatását a kapcsolódási pontnak (a végpont számára). Minta úr következő havi számláján a szerződéses alapdíj mellett megjelenik az 5,99 EUR összeg.

Prepaid szerződés esetén a számlán rendelkezésre kell állnia a szolgáltatást lefedő elegendő összegnek. Ebben az esetben legalább 6 EUR-nak, különben a szolgáltatás nem rendelhető meg.

Ha a szolgáltató le szeretné vonni az esedékes összeget a felhasználó mobiltelefon számláján keresztül, azt csak a szerződéses hálózatüzemeltető közbenjárásával teheti meg, mivel az állítja ki a telefonszámlát és a felhasználó számlázási címét a rendszer automatikusan átveszi. A DIMOCO nem rendelkezik ezekkel az adatokkal.

A termékeket mobiltelefonon, táblagépen vagy okosTV-n keresztül fizetheti ki. Ehhez a „Mobiltelefonos fizetés“ opciót kell kiválasztania és ezzel a szolgáltatás vagy termék ellenértékét a következő havi mobiltelefonos számlájával kiegyenlítette.

Két példa ennek működési módjára:

  • Mobil interneten keresztül: a vásárlást a telefonra, táblagépre vagy okosTV-re kattintva erősíti meg.
  • Helyhez kötött interneten keresztül: A felhasználó maga adja meg a mobilszámát az interneten, miután kap egy TAN-t tartalmazó SMS-t, melyet a fizetési szándékának megerősítése érdekében a felhasználónak be kell írnia a weboldalra.

Alapvetően két eltérő modellt különböztethetünk meg:

Egyszeri vásárlások / one-off szolgáltatások:
A felhasználó egyszer veszi igénybe a szolgáltatást. A vásárlás megerősítése után az esedékes összeget egyszer vonják le. Amennyiben a továbbiakban nem lenne szüksége a szolgáltatásra, nem szükséges lemondania azt.
A chat szolgáltatást is csak egyszer vonják le.

Előfizetési szolgáltatások:
Ezt a felhasználó aktiválja és a szolgáltatás lemondásáig igénybe veszi, viszont bármikor felfüggesztheti. A további feltételekről a szolgáltató weboldalán és/vagy az Ön mobiltelefonjára érkező rövid üzenet útján tájékozódhat.

Miért jelenik meg a DIMOCO a mobiltelefon számlán?

Mindegy, hogy előfizetési vagy egyszeri szolgáltatásról van szó, a felhasználó a szerződést csak a szolgáltatóval köti meg. Egyes országokban, mint pl. Németország a fizetési szervezetet (és nem a szolgáltatót) tüntetik fel a mobiltelefon számlán számlakibocsátóként, mivel a DIMOCO-nak egy szerződésben lefektetett műszaki összeköttetése van a hálózatüzemeltetővel és a szolgáltatást a műszaki infrastruktúránkon keresztül rendelik meg és teljesítik.

Call Center felhasználói kérdések esetén

Kérdés esetén a felhasználók a Service & Contact Center-hez fordulhatnak.

A Call Center a felhasználói mobilfizetéssel kapcsolatos megkeresések professzionális lebonyolítására specializálódott és tisztázni tudja az adott esetet az illetékes szolgáltatóval, amennyiben az az Service & Contact Center érdekeit szolgálja.

Ezért vannak esetlegesen feltüntetve az Service & Contact Center elérhetőségei a felhasználó mobiltelefon számláján, a szolgáltatás megkezdésekor érkező üdvözlő üzenetben és a szolgáltatás weboldalán.

Fontos: A kapcsolatfelvételkor meg kell adni az érintett telefonszámot, mivel ez szükséges a megkeresés ellenőrzéséhez. Ezt követően az Service & Contact Center felveszi a kapcsolatot a szolgáltatóval, megszerzi a szükséges információkat és kérésre megszüntetheti az előfizetési szolgáltatást is.

A Call Center díjmentesen fogadja a felhasználók hívásait:

Hétfőtől péntekig 09:00-17:00

Tel: HU 0680 808015 (0,00 HUF/ perc)

E-mail: info-hu@mobileinfo.biz

 

További információk a DIMOCO-ról:

Sajtójelentések
Twitter

Kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésre a info@dimoco.eu címen!

Share

Stay in touch!