Mobile Payment: Πληρωμή μέσω του λογαριασμού του κινητού σας

Εύκολες και ασφαλείς πληρωμές μέσω του λογαριασμού του κινητού ή ενός προπληρωμένου ποσού.

Mobile Payment / Πληρωμή μέσω του λογαριασμού του κινητού

Μέσω του τρόπου πληρωμής με την ονομασία «Carrier Billing», οι καταναλωτές μπορούν να πληρώνουν online για ψηφιακά είδη, προϊόντα, υπηρεσίες και περιεχόμενα μέσω των κινητών τους συσκευών (κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ, Η/Υ ή Smart TV).
Ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής χρησιμοποιείται συχνά ως εναλλακτική στη χρήση πιστωτικής κάρτας, άμεσου εμβάσματος ή της υπηρεσίας PayPal για μικρά ποσά σε τομείς όπως είναι οι αγορές εφαρμογών In-App ή εισιτηρίων, στα ΜΜΜ, τα διαδικτυακά παιχνίδια, για άρθρα ηλεκτρονικών εκδόσεων εφημερίδων και για το κατέβασμα μουσικής ή βίντεο on Demand, για να αναφέρουμε λίγα μόνο παραδείγματα. Το πληρωτέο ποσό χρεώνεται είτε στον λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας είτε αφαιρείται από ένα προπληρωμένο πιστωτικό υπόλοιπο.
Πλέον η μέθοδος Carrier Billing συγκαταλέγεται στους 3 πιο δημοφιλείς τρόπους πληρωμής στο Facebook και αποτελεί μια αυτονόητη πρακτική στα πλαίσια του Mobile Payment!

Πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τρόπου πληρωμής:

  • Πιο γρήγορη και άνετη διαδικασία πληρωμών
  • Συμβάλλει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων
  • Δεν απαιτείται εγγραφή
  • Τα ευαίσθητα δεδομένα (όπως ο αριθμός πιστωτικής ή τα στοιχεία του λογαριασμού) δεν διαβιβάζονται σε τρίτους
  • Κάλυψη (για παράδειγμα, στη Γερμανία πιστωτική κάρτα διαθέτει το 52% όλων των ενηλίκων, όμως το ποσοστό όσων διαθέτουν κινητό φθάνει το 125%.)

Mobile Payment με την DIMOCO

Ο τρόπος πληρωμής αποτελεί έναν κύκλο που σχηματίζεται από έναν χρήστη, δηλαδή τον καταναλωτή, έναν πάροχο της αγοραζόμενης υπηρεσίας ή του προϊόντος, μία εταιρεία πληρωμών και τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Ο πάροχος της υπηρεσίας

Ένας πάροχος υπηρεσίας είναι – όπως φανερώνει και το όνομα – ο πραγματικός πάροχος της υπηρεσίας και υπόκειται στις διατάξεις της εγχώριας νομοθεσίας και του Κώδικα Δεοντολογίας. Για τη βέλτιστη λειτουργία και τιμολόγηση της υπηρεσίας ευθύνεται ο ίδιος ο πάροχος της υπηρεσίας. Πολλές διεθνείς εταιρείες, όπως για παράδειγμα οι Apple, Facebook, Spotify ή Netflix, δραστηριοποιούνται ως πάροχοι της υπηρεσίας, προσφέροντας τη μέθοδο Carrier Billing ως δυνατό τρόπο πληρωμής.

Το ίδρυμα διεκπεραίωσης πληρωμών DIMOCO

Η DIMOCO Carrier Billing GmbH είναι ένα αδειοδοτημένο ίδρυμα διεκπεραίωσης πληρωμών και επιβλέπεται από την αυστριακή Αρχή Εποπτείας Χρηματοοικονομικών Αγορών. Η DIMOCO λειτουργεί ως μεσάζοντας μεταξύ του καταναλωτή και του παρόχου της υπηρεσίας και διεκπεραιώνει τις διαδικασίες πληρωμών μέσω μιας συσκευής τηλεπικοινωνιών, μιίας ψηφιακής συσκευής ή συσκευής μηχανογράφησης. Η ίδια η DIMOCO δεν παράγει ούτε προσφέρει φυσικά ή ψηφιακά προϊόντα ή υπηρεσίες και, συνεπώς, δεν ενεργεί ως πάροχος της υπηρεσίας προς τον χρήστη.

Προκειμένου οι πάροχοι υπηρεσιών να μπορούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε χρήστες μέσω των παρόχων δικτύου, η DIMOCO διαθέτει έναν τεχνικό «κόμβο» (Mobile Transaction Hub), ο οποίος καθιστά δυνατή την πραγματοποίηση πληρωμών μέσω «Carrier Billing».

Ο ρόλος του παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας

Η DIMOCO συνάπτει μία σύμβαση τόσο με τον πάροχο της υπηρεσίας, όσο και με τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, γνωστό και ως πάροχο δικτύου. Το ίδρυμα διεκπεραίωσης πληρωμών λειτουργεί ως σημείο διασύνδεσης, μέσω του οποίου η πληροφορία πληρωμής διαβιβάζεται από τον πάροχο της υπηρεσίας προς τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, χωρίς η DIMOCO να αποκτά πρόσβαση στα δεδομένα του καταναλωτή. Στους αντισυμβαλλόμενους τηςτης DIMOCO συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι εταιρείες Cosmote, Vodafone ή Wind.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία;

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ένας καταναλωτής, έχει υπογράψει μία σύμβαση με χρέωση (Postpaid) με έναν πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, για παράδειγμα με τη Vodafone. Τώρα παραγγέλνει από έναν πάροχο υπηρεσίας ένα προϊόν, όπως ένα βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή (eBook), το οποίο κοστίζει 5,99 ευρώ.
Η τιμολόγηση της παραγγελίας του κ. Παπαδόπουλου διαβιβάζεται μέσω του τεχνικού κόμβου της DIMOCO προς τη Vodafone, η οποία με τη σειρά της αποδίδει την υπηρεσία στη σύνδεση (την τερματική συσκευή) του κ. Παπαδόπουλου.
Στο λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας που θα λάβει ο κ. Παπαδόπουλος τον επόμενο μήνα, πέρα από το συμβατικά καθορισμένο πάγιο, θα περιλαμβάνεται επιπρόσθετη χρέωση κατά το ποσό των 5,99 ευρώ.

Σε μία σύμβαση προπληρωμής (Prepaid) θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο για την κάλυψη του αντιτίμου της υπηρεσίας. Στην προκειμένη περίπτωση τουλάχιστον 6 ευρώ, διαφορετικά η παραγγελία της υπηρεσίας δεν θα είναι δυνατή.

 

Εάν ένας πάροχος υπηρεσίας επιθυμεί να εισπράξει το αντίτιμο μέσω του λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας του καταναλωτή, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συμμετοχή του αντισυμβαλλόμενου παρόχου δικτύου, εφόσον αυτός είναι που εκδίδει το λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας και η διεύθυνση τιμολόγησης του καταναλωτή μεταφέρεται αυτόματα. Η DIMOCO δεν αποκτά πρόσβαση στα συγκεκριμένα δεδομένα.

Η πληρωμή των προϊόντων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω κινητού τηλεφώνου, Tablet, Ηλεκτρονικό Υπολογιστή ή Smart τηλεόραση.  Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να αγοράσει κάτι χρησιμοποιώντας το αριθμό του κινητού του. Με αυτό τον τρόπο, επιλέγει η εξόφλησή να γίνει μέσω του λογαριασμού του κινητής τηλεφωνίας, ή με την άμεση χρέωση του σε περίπτωση καρτοκινητής.

Δύο παραδείγματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας:

  • Μέσω κινητού ίντερνετ: η αγορά επιβεβαιώνεται με κλικ στο κινητό, το τάμπλετ ή τη SmartTV.
  • Μέσω σταθερού ίντερνετ: ο χρήστης καταχωρεί ο ίδιος τον αριθμό του κινητού του στον ιστότοπο και, στη συνέχεια, λαμβάνει ένα SMS με έναν κωδικό TAN που καταχωρείται στον ιστότοπο ως επιβεβαίωση της πληρωμής.

Ουσιαστικά διακρίνονται δύο διαφορετικά μοντέλα:

Εφάπαξ αγορές / υπηρεσίες One-Off:
Ένα καταναλωτής αγοράζει μια υπηρεσία για μία φορά. Μετά την επιβεβαίωση της αγοράς, το ποσό του αντιτίμου χρεώνεται εφάπαξ. Συνεπώς δεν απαιτείται καμία λύση της σύμβασης, εφόσον δεν γίνεται ξανά χρήση της υπηρεσίας.
Μία υπηρεσία Chat χρεώνεται επίσης ως εφάπαξ αγορά.

Συνδρομητικές υπηρεσίες / συνδρομή:
Αυτή ενεργοποιείται από τον καταναλωτή και χρησιμοποιείται μέχρι τη λύση της σύμβασης, μπορεί ωστόσο να διακοπεί οποτεδήποτε. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους παρέχονται στον ιστότοπο του παρόχου της υπηρεσίας ή/και μέσω μηνύματος (SMS) στο κινητό τηλέφωνο.

Γιατί αναφέρεται η DIMOCO στον λογαριασμό του παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας;

Είτε πρόκειται για συνδρομή είτε για εφάπαξ αγορά, και στις δύο περιπτώσεις ο καταναλωτής συνάπτει μια σύμβαση αποκλειστικά με τον πάροχο της υπηρεσίας. Σε ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, ως εκδότης της χρέωσης στο τιμολόγιο της εταιρείας παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας αναγράφεται η εταιρεία διεκπεραίωσης πληρωμών (και όχι ο πάροχος της υπηρεσίας), εφόσον η DIMOCO παρέχει μιία συμβατικά καθορισμένη τεχνική διασύνδεση στους παρόχους δικτύου και η παραγγελία και παράδοση της υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε μέσω της δικής μας υποδομής.

Τηλεφωνικό κέντρο για ερωτήσεις καταναλωτών

Σε περίπτωση που έχουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις, οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στο Service & Contact Center.
Το τηλεφωνικό κέντρο έχει εξειδικευτεί στην επαγγελματική διεκπεραίωση ερωτημάτων καταναλωτών σχετικά με τις κινητές υπηρεσίες πληρωμής και είναι σε θέσει να διευκρινίσει το εκάστοτε ζήτημα με τον αρμόδιο πάροχο της υπηρεσίας, εφόσον αυτός χρησιμοποιεί το Service & Contact Center.
Συνεπώς, τα στοιχεία επικοινωνίας του Service & Contact Center αναγράφονται στον λογαριασμό χρέωσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας του καταναλωτή, στο μήνυμα καλωσορίσματος κατά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας ή στον ιστότοπο της υπηρεσίας.

Σημαντικό: ο σχετικός αριθμός τηλεφώνου πρέπει να αναφέρεται κατά την επικοινωνία, εφόσον είναι απαραίτητος για την επεξεργασία του ερωτήματος. Το Service & Contact Center επικοινωνεί με τον πάροχο της υπηρεσίας, συγκεντρώνει τις απαραίτητες πληροφορίες και μπορεί, κατόπιν σχετικού αιτήματος, να προβεί σε τερματισμό μιας συνδρομητικής υπηρεσίας.
Η υπηρεσία τηλεφωνικού κέντρου διατίθεται στον καταναλωτή χωρίς χρέωση.

Service & Contact Center SQL Care-Portal:
Αφού πρώτα συνδεθούν στην πύλη mobile-info.biz με τον σχετικό αριθμό τηλεφώνου τους, οι καταναλωτές μπορούν από εδώ να διαχειρίζονται μόνοι τους τις συνδρομές τους, να προβάλλουν λεπτομέρειες σχετικά με τις αγορές τους, αλλά και να επικοινωνούν απευθείας με το Service & Contact Center, εάν έχουν περαιτέρω ερωτήσεις. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την DIMOCO:

Δελτία τύπου
Twitter

 

Για τις όποιες ερωτήσεις σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας στη διεύθυνση info@dimoco.eu!

Share

Stay in touch!